Різновиди ваг

Категорії

Ваги являють собою спеціальні технічні пристрої, здатні визначати чисельне значення маси різних вантажів. Таке обладнання відіграє дуже велику роль у житті сучасних людей. Сфера застосування пристроїв досить велика, що робить їх дуже популярними. У цій статті ми розглянемо всі різновиди ваг і їх особливості.

Різновиди ваг за галузями застосування

Сфери застосування розрізняють такі різновиди ваг для зважування:

  • Торгові. Використовуються для фасування та зважування товарів. Також надають можливість розраховувати загальну вартість за ціною за 1 кг за виміряною масою. Такі пристрої є незамінними у сфері торгівлі. Вони використовуються як окреме стаціонарне обладнання, так і в складі автоматизованих систем для зважування. Деякі моделі мають термопринтер для друку етикеток, що актуально для великих торгових мереж;
  • Кранові. Це різновид складських ваг. Пристрої являють собою дуже міцну конструкцію, до складу якої входить вантажопіднімальний гак і металевий корпус з індикатором. Вироби здатні зважувати вантажі до 50 тонн, що дуже важливо для великих виробничих цехів;
  • Платформні. Мають вигляд вагової платформи зі сталі з приєднаним індикатором. Пристрої можна встановлювати на переносну стійку або ж монтувати в стіну, все залежить від поставлених завдань;
  • Палетні. Використовуються на митних терміналах, оптових базах, складах і так далі. Здебільшого це П-подібні модулі, які з’єднані з терміналом за допомогою кабелю. Також є бездротове з’єднання. Платформи, як правило, оснащені чотирма датчиками;
  • Лабораторні. Цей різновид має високу точність. Ці вироби використовуються для статичного вимірювання маси в лабораторіях.

Головний принцип роботи ваг полягає в їхній орієнтації на силу тяжіння. Пристрої були розроблені ще в давні часи. Завдяки розвитку торговельних відносин вони поступово удосконалювалися. Перші моделі мали вигляд коромисла з двома плечима й підвішеними чашами. На одну чашу розміщувалася еталонна гиря, а на другу вантаж. Вага товару визначалася за допомогою повної рівноваги.

За конструктивними особливостями основні різновиди ваг поділяються на: електронні та механічні. Перші складаються з таких елементів:

  • дисплей;
  • тензодатчик;
  • друкована плата з мікросхемою.

Велика частина моделей може зберігати показники вимірювань, що дає можливість порівнювати з попередніми показниками. Корпус може бути виготовлений із різних матеріалів. Завдяки достатку видів електронних ваг спрощується процес підбору обладнання для тих чи інших цілей. Що стосується механічних моделей, вони поступаються електронним своїм функціоналом, однак мають нижчу вартість і не залежать від джерел живлення.

Особливості вибору

Підбір вагодозуючого обладнання потрібно здійснювати зважаючи на поставлені цілі. У сфері торгівлі потрібно використовувати відповідні різновиди, які мають максимально точні показники зважування.

Якщо обладнання використовується в комерційних цілях, обов’язково зверніть увагу на розмір дисплея. Всі показники мають бути добре видно з висоти людського зросту, а сам екран має бути великим. Важливий параметр — це матеріал виготовлення. Краще віддавати перевагу моделям із металевою платформою, яка довговічніша в експлуатації. Зверніть увагу на функціонал. Не варто купувати прилади з функціями, які ви не збираєтеся використовувати, бо через це ви просто переплатите зайві кошти.

Відгуки
Поки немає відгуків
Написати відгук
Ім'я*
Email
Напишіть відгук*