Різновиди фасувальних ваг

Категорії

На будь-якому підприємстві та в магазині використовується спеціальне обладнання, яке дозволить визначити масу продукту. Якщо вдома експлуатують невеликі кухонні або ж підлогові ваги, то роздрібні торговельні майданчики, а також місця громадського харчування застосовують фасувальні моделі. Це вимірювальне обладнання досить компактне, характеризується простим функціоналом і точним виміром. Сьогодні можна побачити різні види фасувальних ваг з відмінностями щодо максимальної ваги, додаткових опцій та можливостей. Якщо ви хочете дізнатися більше про такі пристрої, тоді вам слід ознайомитися зі статтею нижче.

Як працюють електронні фасувальні ваги

Устаткування використовується в багатьох організаціях, де необхідно визначити точну масу товару або продукту. Якщо розглядати конструкцію для зважування пристрою, то вона виглядає наступним чином:

  • Пластиковий корпус забезпечує надійний захист внутрішнього механізму від негативного впливу навколишнього середовища, а точніше, проникнення вологи й пилу;
  • Платформа або чаша потрібна для того, щоб в неї покласти продукцію. Вона виготовляється з пластмаси або ж металу. В останньому варіанті вартість зважувального обладнання підвищується;
  • Екран для показу отриманих результатів;
  • Тензодатчики, що являють собою планки, які розташовані по периметру платформи й з'єднані з тензорезисторами. Вони прогинаються під вагою продукту, в результаті чого в програму приладу надходить спеціальний сигнал;
  • Високоточна друкована плата, оснащена мікросхемою. Вона необхідна для проведення коригування роботи тензодатчиків, а також подальшої передачі отриманих результатів на екранчик.

Принцип роботи приладу полягає в тому, що пристрій визначає силу тяжіння предмета, який поміщений в чашу або на платформу. Після цього ці дані перетворюються в спеціальний сигнал, який зчитує плата. І тільки після того, як з останньої відправляється новий сигнал, на екрані з'являються остаточні результати у вигляді ваги.

На вагах для фасування виконуються наступні маніпуляції:

  • скидання отриманих даних;
  • тарування (із загальної маси віднімається вага зазначеного пакування);
  • фасування (порційне зважування з дозуванням ваги або кількості одиниць);
  • поштучний підрахунок, підсумовування;
  • усереднення показників в разі нестабільності навантаження.

У деяких моделях передбачено пристрій, що дозволяє при необхідності роздрукувати етикетку з необхідною інформацією про продукцію: штрих-код, найменування, вагу. Такі пристосування актуальні для супермаркетів, де клієнт самостійно зважує свої продукти та потім несе їх на касу.

Якими бувають зважувальні прилади

Виділяють наступні види фасувальних ваг:

  • технічні. Найчастіше використовуються на промислових підприємствах і в с/г сфері;
  • з екраном на дві сторони. Ця модель актуальна для роздрібних торговельних майданчиків;
  • пило та вологозахищені. Використовуються на складських і виробничих приміщеннях з підвищеним рівнем вологості й запиленості;
  • загального призначення;
  • лабораторні;
  • рахункові (послуги громадського харчування).

Поради щодо вибору техніки

Під час вибору нового пристрою для зважування, фахівці рекомендують звертати увагу на наступні параметри:

  • максимальну та мінімальну вагу. Найчастіше у фасувальних ваг максимальний показник не перевищує 35 кг;
  • допустима похибка, яка може статися під час зважування;
  • тип роботи пристрою. Розрізняють автономні прилади, які можна перевозити та встановлювати в будь-якому місці, бо їх харчування походить від спеціальних акумуляторів. Для звичайного магазину підійде стаціонарна модель — пристрій, який працює від мережі;
  • додаткові функції, наприклад, підсумовування, знадобляться, коли клієнт або продавець буде зважувати по черзі продукцію, а тарування — для підрахунку чистої ваги продукту без урахування пакувального матеріалу;
  • можливість працювати з різними одиницями вимірювання (кілограми, грами, унції й таке інше).

Також виділяють пристрої зі стійкою та без неї. У першому випадку вимірювальне обладнання комфортне як для покупця, так і для продавця, адже вся необхідна інформація з'являється на екранчику, розташованому на рівні очей. До мінусів слід віднести такі моменти, як габаритність та складності при зважуванні дуже великих товарів. Ваги без стійки досить компактні та зазвичай використовуються для визначення маси невеликої за розмірами продукції.

Всі зважувальні пристрої діляться на наступні класи точності: спеціальні (найточніші), високі, середні. Від цих показників, а також і від виробника залежить вартість пристрою.

Відгуки
Поки немає відгуків
Написати відгук
Ім'я*
Email
Напишіть відгук*